Tak ako si Slováci nedokážu predstaviť vianočnú večeru bez obligátnej kapustnice, vyprážaného kapra s majonézovým šalátom či medovníkov, Taliani sa cez sviatky nezaobídu bez cestovín na rôzne spôsoby, rýb či sladkého chleba panettone. Vyprážaný úhor, solená treska či cibuľová pizza na Vianoce? Toto všetko možno nájsť na sviatočnom stole v rôznych mestách Talianska.
Vianočné zvyky obyvateľov Apeninského polostrova sa rôznia od kraja ku kraju, dokonca aj od jedného mesta k druhému, práve tak ako jedlá, ktoré prichádzajú na sviatočný stôl. Hoci sú rozdiely veľké, vždy sa nájde aj niečo spoločné, ako napríklad zvyk hrať tombolu, kde sa jednotlivé políčka s číslami prekrývajú fazuľkami.
Štedrovečerná večera 24. decembra, ako ju poznáme u nás, nie je v Taliansku pravidlom. V niektorých regiónoch je najdôležitejším sviatkom Božie narodenie a slávnostná hostina sa pripravuje 25. decembra na obed. Základom vianočnej večere je vždy ryba, či už čerstvá, konzervovaná, solená alebo nakladaná. Obedu kraľuje slepačí vývar v rôznych variáciách. Takmer nikde nechýbajú orechy, sušené ovocie a sezónna zelenina v rôznych úpravách. Zákusky a koláče sa ani nedajú spočítať, každý kraj má tie svoje. Najobľúbenejšie jedlá, bez ktorých by sviatky neboli sviatkami, takmer všetky pochádzajú z kuchyne „chudobných“, no napriek tomu sú plné kalórií, aby dodali veľa energie.
V Ríme sú Vianoce sväté tak ako polnočná omša a tombola s fazuľkami. Na stole nemôže chýbať jedlo s rybou. Najčastejšie sa pripravujú cestoviny s brokolicou a rybou raja. Obľúbené sú aj špagety so sardinkami, vyprážaný úhor l’anguilla fritta či šalát z listov katalánskej čakanky l’insalata di puntarelle. Ako dezert nugát s orieškami la nociata či koláč plnený mandľami, orieškami, kandizovanými ovocím či škoricou il panpepato.
1 L´insalata di puntarelle
V Neapole je kráľom štedrovečerného stola ryba: vyprážaná solená treska baccalà fritto, špagety s venuškami spaghetti alle vongole, úhor, či vyprážané kúsky rýb, kreviet a kalamárov fritto misto di mare. Vianočný stôl by nebol kompletný bez výdatného šalátu l’insalata di rinforzo s vareným karfiolom, olivami, ančovičkami a nakladanou paprikou.
2 L´insalata di rinforzo
V Palerme sa aj na Vianoce podáva typická cibuľová pizza lo sfincione, stonky bodliakov vyprážané v cestíčku i cardi in pastella, kurací vývar, dusené hovädzie so zemiakmi agglassato di carne, pomarančový šalát s haringami a nekonečné množstvo sladkostí, ako napr. torta s kandizovaným ovocím cassata či trubičky plnené syrom ricotta posypané pistáciami alebo čokoládou cannolo siciliano.
3 Cannolo siciliano
V regióne Emilia-Romagna podobne ako v ďalších provinciách na severe Talianska pripravujú na Štedrý večer solenú tresku, buď vyprážanú alebo dusenú na šťave s polentou alebo strukovinami baccalà in umido. Cestoviny sú neoddeliteľnou súčasťou vianočného obedového menu na Božie narodenie, tentoraz plnené syrom alebo mäsom a varené v slepačom vývare cappeletti in brodo di gallina. Večer sa celá rodina zíde, aby si zahrala karty.
4 Baccalà in umido
Osobitnú zmienku si zaslúžia vianočné koláče, ktoré sa piekli v jednotlivých regiónoch, ale časom sa rozšírili do celého Talianska a dnes ich už možno kúpiť v cukrárňach či supermarketoch kdekoľvek. Spomeňme len najznámejšie: sladký chlieb s kandizovaným ovocím a hrozienkami panettone z Milána, aromatický plnený perník panforte zo Sieny, alebo koláč podobný našej bábovke pandoro z Verony. Tak čo, vybrali by ste si?
5 Panettone