Talianska kuchyňa - Taliančina Preklady

Cestoviny a omáčka – dokonale zladený pár

Cestoviny a omáčka sú dve neoddeliteľné časti. Ich vzájomná kombinácia je veda sama o sebe, ktorá  vyžaduje pozornosť a fantáziu. Každý druh cestovín má svoju omáčku, s ktorou vytvára harmonický pár. Správnou kombináciou sa vyhnete jedlám, ktoré sú príliš suché alebo bez chuti.   Pre dosiahnutie optimálneho výsledku však stačí dodržať niekoľko jednoduchých zásad, ktoré vychádzajú z klasických receptov.

Čerstvé cestoviny

Čerstvé cestoviny, ako napr. tagliatelle, tagliolini, pappardelle, spaghetti alla  chitarra majú tendenciu absorbovať šťavu a vysúšať sa, preto potrebujú omáčky, ktoré sú krémové, tekuté a zároveň chuťovo výrazné. Klasická kombinácia sú čerstvé cestoviny s mäsovým ragú alebo so zeleninou uvarenou domäkka, ktorá ich obalí a tak zvýši intenzitu chuti.

ragu alla bolognese

Ragu alla bolognese

Plnené cestoviny

Plnené druhy cestovín, ako sú ravioli, cappelletti, tortellini majú už dostatočne výraznú chuť samy o sebe, že sa môžu podávať len s trochou šalviového masla alebo s ľahkou paradajkovou omáčkou. Na severe sa často vyskytuje kombinácia so smotanovou omáčkou.

ravioliburrosalvia

Ravioli so šalviou

Sušené cestoviny

U sušených cestovín sú možnosti kombinácií rozmanitejšie. Pretože sušené cestoviny samotné nemajú žiadnu výraznú chuť, sú tak odkázané na chuť omáčky. Platí zásada: čím viac dutého priestoru majú cestoviny, tým viac omáčky sa na nich zachytí. Treba tiež brať do úvahy hrúbku cestovín – čím sú hrubšie, tým výraznejšiu omáčku vyžadujú. Často sa zvykne pridať do omáčky niekoľko lyžíc vody z varených cestovín, aby bola viac tekutá a nezachytávala sa v záhyboch, k čomu majú náchylnosť niektoré druhy cestovín, ako napr. penne, fusili či paccheri.

pasta allo scoglio

Cestoviny s plodmi mora

Niekoľko klasických kombinácií:

Aglio e olio

Olivový olej a cesnak sa hodí k dlhým cestovinám, ako sú linguine alebo špagety.

Ai frutti di mare

Plody mora ladia s dlhými a veľmi tenkými cestovinami, ako sú spaghettini alebo capelli d´angelo.

All´amatriciana

Omáčka z paradajok a slaniny sa hodí k dlhým dutým cestovinám, ako bucatini alebo maccheroni.

 Allo spezzatino

Dusené mäso sa hodí k širokým rezancom.

Carbonara

Omáčka zo slaniny, syra a vajec je vhodná k dlhým, tenkým cestovinám.

Pesto

Táto korenená omáčka z bazalky, cesnaku, syra pecorino, olivového oleja a píniových semien sa najlepšie hodí ku krátkym cestovinám trofie, na ktorých sa dokáže dobre zachytiť. Môže sa podávať aj ku širokým rezancom alebo plneným cestovinám.

Ragú alla bolognese

Bolonská omáčka z mletého mäsa sa hodí k vaječným cestovinám tagliatelle alebo ako náplň do lazaní.

Posted in O Taliansku and tagged , , .