Je prvým talianskym podnikom, ktorý vystúpil na vrchol rebríčka „50 Best Restaurant“, považovaného za Oscara gastronómie.
Osteria Francescana v Modene, vedená šéfom Massimom Botturom, bola vyhlásená za najlepšiu reštauráciu sveta počas ceremónie, ktorá sa konala v New Yorku. Po prvý krát bol ocenený ako najlepší podnik z Talianska. Osteria Francescana prekonala minuloročného víťaza, španielsky „El celler de Can Roca“ a korunovala tak svoju cestu na vrchol po tom, čo minulý rok skončila druhá a dva roky predtým tretia.
V zozname päťdesiatich najlepších reštaurácií má Taliansko štyroch zástupcov, a to Piazza Duomo z Alby, šéfkuchár Enrico Crippa, na 17. mieste, 39. priečka patrí Le Calandre v Rubane, šéfkuchár Massimo „Max“ Alajmo; a nakoniec Combal zero v Rivoli, šéf Davide Scabin, na 46. pozícii. Rebríčku dominujú reštaurácie z Mexico City a New Yorku nad Španielskom, Francúzskom a Talianskom. Z východnej Európy nebodoval žiadny podnik, zato však v rebríčku možno nájsť viacerých zástupcov z Ďalekého východu, od Japonska, Thajska, cez Hong Kong a Singapur. To najlepšie z južnej Ameriky reprezentujú Peru a Chile.
No a čo možno nájsť na jedálnom lístku aktuálne najlepšej reštaurácie sveta a za koľko?
Napríklad ako predjedlo Ambróziu z husacej pečienky servírovanej s cviklou, lesnými plodmi a tradičným balzamikovým octom z Modeny, archivovaným 45 rokov (60 EUR). Ako prvý chod môžte vyskúšať rizoto v kotlíku pripravené v základe z polievky z morských plodov (60 EUR) a pokračovať s homárom v sladkokyslej šumivej omáčke (80 EUR). Dobrú chuť!